De wil van koning Krogold

Louis-Ferdinand Céline | Nederlands | Hardcover | 9789025316075 | 12 november 2024

27.99

Momenteel niet leverbaar

Artikelnummer: 9789025316075 Categorieën: , , Tags: ,

Samenvatting

Beschrijving

De lezers van Céline kennen de ‘legende’ die sinds Dood op krediet als een spook door zijn oeuvre waart. Het was dan ook opzienbarend dat zich onder de manuscripten die in 2021 opdoken het typoscript van De legende van koning René en het manuscript van een latere versie daarvan, De wil van koning Krogold, bleken te bevinden.

Dit is niet de Céline die de ellende van het menselijk bestaan met een agressieve, bittere humor en een niets ontziende directheid weergeeft. Hij toont ons een andere, meer sprookjesachtige kant van zijn verbeelding. Het verhaal speelt in de middeleeuwen, de personages zijn een koning, een prins, een prinses, een troubadour, en het is geschreven in een lyrische stijl, geïnspireerd door ridderromans, orale verteltradities en de taal van Rabelais.

Dit afwijkende karakter neemt niet weg dat het in zijn oeuvre een cruciale en poëticale rol speelt. In zijn bekende romans verwijst Céline niet alleen naar de legende, er wordt ook uit geciteerd, en soms vermengt de wereld van de legende zich zelfs met die van de roman.  

‘Wat een leesplezier!’ – Lire

‘Céline zag in dit verhaal de verborgen bron van zijn werk, een soort talisman die hem op afstand beschermde.’ – Le Point

‘Deze verbazingwekkende verhalen vormen een “romance”, een middeleeuws geïnspireerde mythologie waaraan Céline zeer gehecht was. Twee welluidende teksten, waarin beledigingen en wreedheid hand in hand gaan met sarabandes, en prachtige fantasieën en personages.’ – Télérama

Over de auteur

Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) is een van de intrigerendste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn invloed op schrijvers als Albert Camus, Jean-Paul Sartre en Henry Miller is enorm. Zijn heftige, schokkerige stijl (‘zijn kleine muziekje’) veroorzaakte in de jaren dertig een omwenteling in de gevestigde literaire tradities. Reis naar het einde van de nacht en Dood op krediet behoren tot de krachtigste Franse romans aller tijden. Alle vier de herontdekte manuscripten werden geschreven in de jaren tussen deze twee monumentale boeken. Twee daarvan, Oorlog en Londen, verschenen al in vertaling.

Specificaties

ISBN: 9789025316075
Auteur(s): Louis-Ferdinand Céline
Verschijningsdatum: 12 november 2024
Aantal pagina's: 288
Uitvoering: Hardcover
Taal: Nederlands
Met illustraties?: Ja, met illustraties
Uitgeverij: Singel Uitgeverijen